2D & 3D Mapping

(DUTCH)

20171018_133120.jpgVoor het maken van nauwkeurige kaarten en 3D modellen maakt de Euro Drone Group gebruik van een Sony A6000 camera met een 16mm groothoeklens in een speciale gimbal, die onder de Matrice 600 Pro drone kan worden bevestigd. Deze camera schiet foto's met een resolutie van 24 MP, wat betekent dat een GSD (Ground Sampling Distance) van 1 cm/pixel kan worden gehaald, bij een vlieghoogte van 40 meter. Er wordt om de twee seconden een foto gemaakt bij een snelheid van zo'n 20 km/u, wat betekent dat er ongeveer tien hectare in 25 minuten in kaart kan worden gebracht. Na afloop van de vlucht worden alle foto's met software van Pix4D "aan elkaar genaaid" en verwerkt tot een 2D orthomosaic, een DSM (Digital Surface Model), een point cloud en een 3D model. Het aanbrengen van contourlijnen of het berekenen van 2D en 3D oppervlaktes of volumes is hierbij ook mogelijk.

Drones kunnen worden ingezet voor het snel en gedetailleerd in kaart brengen van bouwterreinen, wegen, maar ook grotere gebieden zoals bossen en natuurgebieden: vele malen goedkoper dan het inhuren van een vliegtuig of helikopter en zelfs nog detailleerder. Daarnaast kan ook heel gemakkelijk de elevatie van een gebied zichtbaar worden gemaakt, wat bv. nuttig is voor het in kaart brengen van afwatering. Ook zijn allerlei berekeningen mogelijk, die in een oogwenk oppervlaktes, volumes en afstanden genereren.

Rode_beek_RGB.jpgRode_beek_DSM_-_hillshade2.jpgRode_beek_relief2.jpg

Van losse luchtfoto’s naar orthomosaic (linksboven); van orthomosaic naar 3D model (Point Cloud en/of Textured Mesh). Hiervoor wordt software van Pix4D gebruikt.

3D.png

Van Point Cloud naar Digital Surface Model:
visualisatie hoogteverschillen en aanbrengen contourlijnen (links) ● hillshade effect ● reliëfkaart (linksonder) ● aanmaken van een Digital Terrain Model, waarbij bomen, huizen, voertuigen etc. eruit zijn gefilterd ● nog vele andere mogelijkheden, zoals nauwkeurige afstands-, oppervlakte- en volumemetingen; vele malen sneller en veiliger dan de traditionele methode.

Indien gewenst wordt het gebied m.b.v. GPS paspunten ingemeten, waarbij een "survey grade" globale en relatieve nauwkeurigheid wordt behaald. De Point Cloud kan worden geëxporteerd in verschillende bestandsformaten (LAS, LAZ, PLY, XYZ), net als de 3D Mesh (PLY, FBX, DXF, OBJ) en het Digital Surface Model (LAS, LAZ, XYZ), voor gebruik in bv. AutoCAD Civil 3D. Een animatiefilmpje, waarbij er als het ware door het 3D model heen wordt gevlogen, behoort eveneens tot de mogelijkheden.